pondělí 8. září 2014

Bezinky

Z nedělní vycházky jsme si přinesli spoustu malých černých kuliček :)

A z nich vzniklá:

 Bezinkový likér

2 l bezinky
500 ml rum
1 balíček vanilkový cukr
1 kg cukr
2 lžíce mletá zrnková káva
1 l voda


Povaříme vodu s otrhanými bezinkami asi 20 minut.

Poté bezinky přecedíme. Do odvaru přidáme cukr a opět 20 minut povaříme. Přidáme vanilkový cukr a 3 minuty povaříme. Pak přidáme 2 lžíce umleté zrnkové kávy a vaříme další 2 minuty. Bezinkový likér necháme vychladnout.


Bezinky scedíme přes pláténko a přidáme rum. Bezinkový likér nalijeme do sklenic, uzavřeme a uložíme v chladu. Dělám dvojitou dávku, protože jinak do Vánoc nevydrží.


a

Bezinková šťáva s vanilkou



2,5 kg bezinek

1 kg cukru

2 l vody

20 g kyseliny citronové

1 hřebíček

1 vanilka

Postup:

Bezinky namočte do horké vody, přisypte kyselinu citronovou a nechte den odstát. Poté přidejte hřebíček i vanilku, cukr (na 1 litr šťávy 1 litr cukru) a vařte 20 minut.

Recept převzatý z internetu, původním zdrojem je paní Jarmila Švehlová z Ústí nad Labem: (alespoň to tvrdí)

1 komentář:

Ajka řekl(a)...

Jsi pilná hospodyňka:-)